Stoppen als optie

15 maart 2021 | Business cases | 3 reacties

Overwegingen:

Ondernemers willen overleven en met zo min mogelijk kleerscheuren uit de Corona crisis komen. Steun van de overheid is één van de middelen daartoe. Dat neemt de verantwoordelijkheid van ondernemingen voor een houdbare business case niet weg. Overheidssteun is geen doel op zich en minder gewenst naarmate een crisis langer duurt. Dan is geen sprake meer van een incident maar van een nieuwe realiteit.

Tijdig inzien dat een business model onvoldoende werkt en maatregelen nemen is essentieel om niet onnodig opgezadeld te worden met de lasten van een oud model of te verwachten dat de overheid die lasten oppakt. Naast koers wijzigen is stoppen een optie, die niet altijd in de overwegingen meegenomen wordt. Achteraf blijkt stoppen ook vaak minder erg dan het vooraf lijkt.

KLM vertrouwt in de huidige crisis op grotendeels herstel van haar oude model en krijgt ondertussen overheidssteun. Of het beter zou zijn dat de stekker er uit getrokken was en Ryan Air en Easyet in het gat hadden kunnen duiken, zullen we nooit zeker weten. JJ heeft in maart 2020 onmiddellijk na melding van de eerste lockdown faillissement aangevraagd voor zijn gedateerde hotel in Renesse. Dat werd ervaren als een grote strop. Achteraf bezien staat vast dat het voor alle betrokkenen minder nadelig is geweest dan de zaak overeind houden. Anderen zijn in het gat gesprongen en het personeel was na enkele maanden alweer elders aan de bak.

Al zijn grote en kleine zaken onvergelijkbaar, dat geldt niet voor de mogelijkheid dezelfde vragen te stellen. Koers wijzigen of stoppen? Stoppen geeft snel duidelijkheid. Vaak wordt te weinig rekening gehouden met de optie om een tanker, die toch al moeilijk van koers verandert, maar te laten stoppen.

Ervaringen, vraag & antwoord en commentaar:

3 Reacties

  1. JJ

    Reageren loopt nog niet storm. Een dokter reikte mij een alternatief APC: Aspirine Paracetamol Coffeïne, huismiddelen tegen hoofdpijn. Hij voegde toe: Onder druk oplossingen forceren kan een ongezonde stop zijn zijn.

  2. Sebas

    Helemaal waar – het geheim van omgaan met verandering is te focussen op voortgang. Als je geregeld geen voortgang meer kunt maken door veranderde omstandigheden is het tijd o

Een reactie versturen

Meer business cases

Algemene reacties

JJ, dank voor de uitnodiging deel te nemen aan APC. Als macro econoom, accountant en voormalig Europees ambtenaar betreft  mijn belangstelling eerder de brede maatschappelijke vraagstukken . Vanuit die achtergrond zou ik wel eens vrijblijvend willen deelnemen aan...

Funding van een startup

Funding voor groei bij kleine ondernemingen buiten het netwerk van de ondernemer is vaak een hele klus. Funderbeam.com (zie website) heeft een uniek internationaal functionerend platform voor het bijeen brengen van ondernemingen en investeerders bij fundraising en het...